Lär dig mer om brandtätning

22 september 2021 william eriksson

Redan från att vi är små får vi lära oss om hur vi agerar när det börjar brinna. Går larmet i skolan ska alla lämna lokalerna och leta upp sin klass och ställa sig på led. Så funkar det för en del skolor. Det pratas om brandlarm och även brandsläckare. Men en sak som ofta glöms bort är de andra brandskydden man kan ha i sitt hem. Som till exempel en brandtätning. Brandtätning kan vara det som räddar ett liv. 

Det är ofta inget man hör eller behöver tänka på förrän man bor i eget hus eller lägenhet. I nybyggen är det ofta redan fixat. Men i många av våra äldre hus här i Sverige finns där inget skydd. Då kan man behöva veta att brandtätning är ett väldigt bra skydd. Det bromsar både röken och branden från spridning. Vilket ger er mer tid att lyckas ta er ut på. Ett bra brandskydd bör finnas i varenda hem. 

 

 

Hur funkar det?

Låter det helt otroligt? Att något ska kunna stoppa branden. Saken är att en brandtätning släcker inte branden. Däremot bromsar den både branden och röken från spridning. Ett vanligt material är stenull som man lägger i väggarna. Detta isolerar då från branden och gör det svårare för den att sprida sig. Den kan fortfarande sprida sig, men det tar längre tid. 

Längre tid innebär att ni får mer tid på er att ta er ut. Vilket är allt det handlar om. Att alla levande kommer ut med livet i behåll. Har man tur kan även brandkåren hinna komma och släcka innan huset brunnit till grunden. Alltså en brandtätning kan vara värd allt. Så har du inget brandskydd i ditt hem idag? Då ska du helt klart skaffa det, låt brandtätning fylla dina väggar. Håll ute branden så länge som möjligt med den.

Fler nyheter