Minireningsverk löser problemen

20 oktober 2021 patrick pettersson

editorial

Allt fungerade ju bra med det gamla avloppet. Det var bara det att det att kommunen konstaterade att det var för gammalt och måste göras om. Kraven på infiltration och trekammarbrunn hade dessutom förändrats. Huset låg på berg och det fanns ingen möjlighet att få plats med allt på ett rätt sätt. 

Alla vred sina händer och undrade hur det här skulle sluta. Fasan för att det inte längre skulle gå att bo i huset kom. Kommunen var stenhård med sina krav och allt såg hopplöst ut.

Så var det någon som kom upp med den geniala idén att istället installera ett minireningsverk. Det lät som en fantasi, att man skulle kunna ha sitt eget reningsverk och att det fick plats i trädgården. Men det var faktiskt sant och det blev mindre arbete än om man hade lagt ner infiltration och tank. Kostnaden blev dessutom ungefär den samma. 

 

 

Ett minireningsverk som håller

Fördelen med ett litet reningsverk är dessutom att det har lång livslängd. En infiltration måste grävas upp och fraktas bort. Ett reningsverk av hög kvalitet kan som en fristående enhet ligga kvar i årtionden och har inga rörliga delar i tanken som kan gå sönder.

De små reningsverken passar att ha i småhus och fritidsbostäder som inte har kommunalt avlopp. Större varianter finns också och de kan användas av upp till femtio enheter, så man kan gå samman eller använda dom i större fastigheter.

Hela utrustningen fyller naturligtvis alla moderna svenska miljökrav och den har hög driftsäkerhet. Minireningsverket tar inte heller skada i fritidshus som står tomma långa perioder utan kan klara sig upp till 26 veckor utan vattentillförsel.

Anläggningen är helt luktfri och är en biologisk lösning på ett viktigt problem.

Företag kommer kostnadsfritt ut och tittar på fastigheten för att se om det är möjligt att installera anläggningen.

Fler nyheter