Neonskyltar passar även i en stad som Malmö

24 juni 2022 Lily Hansen

editorial

Minns du filmen “Bright lights, Big city”? Michael J Fox spelar den kokainberoende Jamie som festar loss om nätterna. Scenen för filmen är det neon-upplysta och dekadenta nattlivet i New York. Filmen speglar högkonjunkturens åttiotal då det var lätt att tjäna pengar men man kanske tappade bort sig själv. 

Man ska nog inte dra för många paralleller mellan dåtidens New York och nutidens Malmö, förutom kanske att det även finns neonskyltar i Malmö. För dagens butiker vill man ofta använda sig av skyltar med neon för att markera en position som är lite retro. Det är ju en klassisk typ av skylt som faktiskt började användas redan i början av nittonhundratalet.

 

Neonskyltar Malmö

 

Färg och form kan anpassas efter önskemål

Än idag tillverkas konstfulla och estetiskt tilltalande neonskyltar genom glasblåsning för hand. Det finns duktiga glaskonstnärer som är specialister på detta. Glaskroppen fylls sedan med neon, som är en ädelgas. När man leder ström genom denna gas så ger den ifrån sig ett ljus. Om man använder ren neongas så blir färgen på ljuset rött till orange. Man kan dock blanda gasen med andra ädelgaser och för att få fram andra färger. 

Neonskyltar kan utformas så att glaskroppen monteras fritt på väggen eller på en bakgrundsplåt. Variationsmöjligheterna är oändliga både vad gäller färg och form. Idag förknippar man kanske främst neonskyltar med vissa typer av verksamheter. Man tänker kanske att det passar bäst för till exempel ett kafé med femtiotalsstuk eller en tatueringsfirma.

Då borde man tänka lite utanför boxen, särskilt om man är butiksägare. Det kan passa med neonskylt på vilken slags butik som helst om man bara anpassar utseendet efter verksamheten. Och utseendet är som sagt väldigt enkelt att anpassa. Till och med i en liten storstad som Malmö går det för butiker att sticka ut och ge intryck. Det tjänar man på.

Fler nyheter