Sjukförsäkring som räddar upp ekonomin

01 september 2022 william eriksson

Det kan vara tufft nog att vara hemma sjuk. Men att vara hemma sjuk och dessutom förlora inkomst kan i vissa fall vara något som tar lång tid att ta dig ur. Längre än vad det kanske tar innan du blir frisk. Och stressen av att ha dålig ekonomi under och efter en sjukskrivning kan vara så pass stor att du kanske blir ännu mer sjuk. Eller att det tar längre tid för dig att bli frisk från din sjukdom.

Idag finns det möjlighet att få ut ersättning från en sjukförsäkring utan att du är med i någon fackförening eller ens har ett heltidsarbete. Det är många som inte känner till den möjligheten så därför är det viktigt att du noga kontrollerar alla dina rättigheter till att få en ersättning. För du kan bli förvånad över hur mycket som bara sitter och väntar på att du ska ansöka, utan att någon har talat om det för dig eller att du har fått någon typ av information.

Rätten till ersättning vid sjukdom

Vad krävs det då för att du ska kunna få ta del av utbetalningar från en sjukförsäkring? Det enda som egentligen krävs är att du ska ha rätt till sjukpenning eller att du har en sjuk- eller aktivitetsersättning. Om du har någon av dessa två typer av ersättningar så kan du alltid ansöka, antingen du har ett heltidsjobb, halvtidsjobb, deltidsjobb, jobbar på timmar eller kanske till och med har slutat ditt jobb.

Ytterligare ett krav är att du ska ha varit frisk minst tjugofem procent veckan innan du börjar ta del av sjukförsäkringen. Men det och fler regler kan du lätt ta reda på under vägen. Det viktigaste är att du kontrollerar vilka ersättningar du kan få och hur mycket du kan få. För den typen av ersättning kan rädda din personliga ekonomi.

Fler nyheter