Gå kurser i förändringsledning

28 november 2021 william eriksson

editorial

Det är inte världens lättaste sak att övertyga sina arbetskamrater om att en förändring behövs. Kanske är det företagets ägare som har bestämt nya riktlinjer för firmans verksamhet, och nu har du fått i uppdrag att genomföra det. Hur får man folk att samarbeta, och var finner man den pondus man måste ha för att hålla huvudet kallt i ett skarpt läge?

Att bara gå in och säga att något ska förändras möts inte alltid med jubel. Det är viktigt att medarbetarna känner sig delaktiga, annars samarbetar de förmodligen inte alls. Konsten är att vilja få alla att hjälpas åt mot de mål som är bestämda, och det är därför man bör gå kurser i förändringsledning.

Medarbetarna får eget ansvar

När alla medarbetare har ett eget, definierat arbetsområde att ha ansvar för, blir det helt plötsligt ett mer personligt engagemang. Som arbetsledare ska du ta tillvara på alla medarbetarnas kompetens. Det låter pretentiöst, men det kan vara så enkelt som att du lyssnar mer på deras önskemål, även om du vet att vissa beslut redan är fattade.

På förändringsledning kurser får du veta hur andra har gjort. Du får teoretiska råd och kunskaper, och du får träna på praktiska situationer där din diplomati och samarbetsförmåga sätts på prov. Det finns kurser med både digitala möten och internatutbildning.

 

image

 

Processer som tar tid

Att leda förändringar kan ta tid, och det kan ofta röra sig om halvår eller år för att få projektet genomfört. Därför är det bra att kurserna också sträcker sig över tid, med inplanerade dagar för feedback och återkoppling. Hela tiden är du på jobbet och driver på de processer som är nödvändiga.

Genom att varva kursdagar med Zoom-möten får du saker att hända. Du hinner också skaffa dig ett eget, stödjande nätverk och har skickliga lärare på kursen som du kan rådfråga.

Fler nyheter